Gepubliceerd in de Stentor en op deStentor.nl, 31 december 2018, foto Marina Popova
In 1318 werd Luttenberg voor het eerst in de papieren genoemd. Zeven eeuwen later schrijft het Sallandse dorp opnieuw geschiedenis. 2018 gaat de boeken in als een groots feestjaar, waarin het kleine Luttenberg op imponerende wijze het 700-jarig bestaan vierde.
“We krijgen complimenten van buurtdorpen. Ze zijn jaloers dat we hier zoveel doen en dat het ook allemaal lukt. Dat maakt ons nog trotser dan we al waren,” vertelt Jenneke van Doesburg, voorzitter van de stichting Luttenberg 700 jaar. Samen met Henk Holtmaat, Arend-Jan Koning, Renate Grefelman en Leo Kleine Toereers vormt zij het hoofdbestuur van de stichting.
“Het was fantastisch,” vat Holtmaat het bondig samen. “Het ene hoogtepunt na het andere.” Van Doesburg: “De voorbereidingen duurden ruim twee jaar. Daar waren we wel een keer klaar mee. Het jaar zelf is voorbij gevlogen. De saamhorigheid en het noaberschap zijn gegroeid. Niet alleen de ‘vaste’ vrijwilligers stonden op, maar ook zij die vaak in de luwte blijven. Mensen ontdekten hoe leuk het is om samen iets te bereiken.”
Ontlading
Holtmaat: “De revue is daar een mooi voorbeeld van. We begonnen er anderhalf jaar van tevoren met twintig man aan. Dat groeide uit tot een club van 140 mensen.” Vier keer werd de revue uitgevoerd, in totaal 2.500 mensen aanschouwden het. “Ongelooflijk. Toen de laatste voorstelling erop zat, volgde een enorme ontlading.”
Ook het middeleeuws festijn stak erbovenuit. “Bijna heel Luttenberg deed daaraan mee. Dat zorgde voor een bijzondere sfeer,” herinnert Koning zich. “Ook dat evenement is gaandeweg ontstaan. Luttenberg heeft geen historische kern, maar wel een berg en prachtige natuur. De handelsroute die in 1318 werd beschreven namen we als uitgangspunt.”
Nooit meer vot
Met weemoed, maar ook enigszins opgelucht dat de drukte achter de rug is, kijkt de organisatie terug op het feestjaar. “Voldoening overheerst, zonder twijfel. Alles is boven verwachting verlopen. Er zijn dingen georganiseerd en gebeurd die we vooraf niet hadden bedacht. We hebben zoveel mensen in beweging gekregen.”
Dat laatste is ook de gemeente Raalte niet ontgaan. Luttenberg 700 jaar is genomineerd voor het Goudhaentje, een prijs voor inwonersparticipatie. “Eerlijk gezegd is dat ook wel terecht. We voldoen aan alle voorwaarden. De nominatie is een grote eer, maar nu we zover zijn, willen we die prijs ook winnen.”
De uitreiking is komende donderdag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Hoftheater. “Daar mochten we afgelopen januari ons feestjaar openen. ’Mien Luttenberg, ik goa hier nooit meer vot,’ zongen we. Een lied uit de revue waarvan de tekst bij velen in het hart zit. Dat we straks opnieuw in het Hoftheater staan, maakt de cirkel mooi rond.”
Uitkijktoren
Toch is die cirkel dan nog niet helemaal gesloten. “Ons grootste project loopt nog. Al vanaf 2015 zijn we bezig met de realisatie van een uitkijktoren op de Luttenbergse heuvel. Pas als dat rond is, heffen we onszelf op.”