Bottermarkt Raalte staat nu op erfgoedlijst

Gepubliceerd in de Stentor en op deStentor.nl, 11 juli 2019, foto Bert Kamp

In december was de plek op de nationale erfgoedlijst al verworven, maar woensdagochtend werd het eindelijk definitief gemaakt. De Sallandse Bottermarkt in Raalte, vol met oude ambachten, kruudmoes en krentenwegge, werd officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

“Het was een intensief traject,” blikt Peter Tielbeek, voorzitter van de stichting Sallandse Bottermarkt, terug. “We wilden dit heel graag. Ten eerste om de oude ambachten in stand te houden, maar ook om toeristen naar Raalte te trekken. We kunnen ons nu vergelijken met bijvoorbeeld de kaasmarkt van Alkmaar die al langer op de lijst staat. Die status straalt af op onze medewerkers en is waardering en erkenning voor wat we hier doen.”

Klompjes en kruudmoes

Bezoekster Marisa komt van de andere kant van de wereld, maar kent de Sallandse Bottermarkt goed. “He’s making klompjes,” vertelt de Canadese wijzend naar klompenmaker Rob Dijkman. Haar twee jonge dochtertjes passen elk een paar houten klompen aan. “Toen ik jong was kwam ik hier al. Er is een foto waarop ik als klein meisje aan het karnen ben. Zo’n zelfde foto heb ik nu ook van mijn dochters gemaakt.”

Marisa’s moeder komt van oorsprong uit Raalte. “We zijn op bezoek bij mijn tante. Dat doen we vaker en dan gaan we altijd even naar de bottermarkt. Mijn man komt uit Cuba en we zijn nu alle Nederlandse dingen aan het uitproberen: haring, oliebollen. De kruudmoes sla ik over. Ik heb opgezocht wat er allemaal in zit, maar als ik ernaar kijk, dan durf ik het toch niet aan.”

Gerda te Wierik verkocht jarenlang koffie op de bottermarkt, maar is nu als bezoeker aanwezig in het Doktersweggetje. “Ik kom vooral voor de gezelligheid, maar alleen met mooi weer, hoor. Twee jaar geleden ben ik na 35 jaar gestopt met het werk hier. De bottermarkt bestond toen vijftig jaar. Dat was een mooi moment om te stoppen. Mina Hartkamp hier naast mij stond er nog langer.” Hartkamp: “Ik was er vanaf het begin al bij, ik deed altijd het kantklossen. Als ik er nu zo op terugkijk, is dat een heel mooie tijd geweest.”

Cursussen

Achteroverleunen nu het doel bereikt is, kan de stichting niet. Tielbeek: “We kunnen weer van de lijst afgehaald worden, dus we moeten ons blijven inspannen. Vorige week waren er nog tachtig kinderen van basisschool De Horizon te gast die met een vragenlijst de kraampjes langsgingen. En onze medewerkers geven cursussen. De huidige mandvlechters hebben de werkwijze bijvoorbeeld geleerd van bestuurslid Henk Ziel. Zo houden we de oude ambachten in leven.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *