Opvallende trend in handballend Salland: waarom wil niemand promoveren?

Gepubliceerd in de Stentor en op deStentor.nl, 14 mei 2022, foto Ronald Hissink

De titelkansen van de handbalsters van Heeten zijn verdampt, maar in plaats van teleurstelling heerst er vooral opluchting. Voorwaarts en Wijhe’92 doen het hele seizoen mee om de bovenste plekken, maar nu promotie binnen bereik is, slaat de twijfel toe. Overwetering kiest er zelfs vrijwillig voor om af te dalen naar een lagere klasse. Wat is er aan de hand in het Sallandse handbal?

‘Derby’s voor volle tribunes, daar handbal je voor’

Twee weken terug verloor titelkandidaat Heeten het sleutelduel in de hoofdklasse A van directe concurrent DOS. „Eigenlijk waren we wel opgelucht,” geeft Heeten-aanvoerster Dewi Tepperik zonder veel moeite toe. „DOS heeft de titel nu voor het oprapen en wij spelen volgend jaar gewoon weer in de hoofdklasse. Daar zijn we heel blij mee. Natuurlijk hebben we die wedstrijd niet expres verloren, ze waren beter en feller, maar nee, we vonden het niet erg.”

Want de tweede divisie lonkt absoluut niet voor de Heetense ploeg. „Daar spelen veel ploegen met hars. Daar hebben wij veel moeite mee en daar kunnen we niet op trainen”, geeft Tepperik als een van de redenen. „Ook moeten we dan veel meer verre uitwedstrijden spelen. In de hoofdklasse spelen we veel derby’s voor volle tribunes en daar handbal je toch voor. Handbal is een hobby, geen werk, het moet leuk blijven. Het niveau van de hoofdklasse past bovendien goed bij ons. We staan dan wel bovenaan, maar het is echt niet zo dat we alles dik gewonnen hebben.”

‘Wil iedereen zoveel vrije tijd inleveren?’

Een niveau hoger, in die beruchte tweede divisie waar Heeten niet naartoe wil, heeft Voorwaarts nog zicht op het kampioenschap. Maar ook in Twello wordt niet door iedereen reikhalzend naar eventuele promotie uitgekeken. Aanvoerster Aniek Koers: „Er waren twijfels binnen het team of we wel hogerop willen. Als we eerste worden, dan is het duidelijk, dan gaan we naar de eerste divisie. Als we tweede eindigen, mogen we promotieduels gaan spelen voor een extra plek in de eerste divisie. We hebben het er lang over gehad of we daar wel voor willen gaan.”

Vooral de extra tijd die het hogerop spelen gaat kosten, vormt voor een aantal speelsters een obstakel. Koers: „Nu komen alle tegenstanders nog redelijk uit de regio, in de eerste divisie moeten we veel verder reizen. Daarnaast bestaat die competitie uit zestien teams en speel je dus veel meer wedstrijden, waardoor je vrijwel geen speelvrij weekend overhoudt. Dan is het de vraag: wat heeft iedereen ervoor over? Wil iedereen zoveel vrije tijd inleveren? Er waren er wat die daar serieus over twijfelden. Toch hebben we besloten er wel samen voor te gaan, als we de kans krijgen. De leukere, spannendere wedstrijden die we dan gaan spelen, gaven de doorslag.”

‘We blijven toch een dorpsvereniging’

Wijhe’92, op dit moment derde in de tweede divisie, heeft er definitief voor gekozen niet voor eventuele promotie te gaan spelen. „Het is zeker niet zo dat we geen sportieve ambities hebben, maar we blijven natuurlijk wel een dorpsvereniging”, licht Martijn Endeman van de regiecommissie van Wijhe’92 de keuze toe. „We hebben het intern goed besproken, ook met de speelsters, en zijn samen tot dit besluit gekomen. We moeten richting de toekomst kijken. We willen niet eenmalig een niveau hoger spelen. We moeten toe naar een langetermijnvisie, zodat we een structurele rol van betekenis kunnen spelen.”

Ook de extra kosten die het spelen op eerstedivisieniveau met zich meebrengen, zijn voor Wijhe een reden om af te zien van promotie. „In de eerste divisie moeten we nog meer reizen, wat extra geld kost, maar je mag op dat niveau ook niet langer hars verbieden in je sporthal. Dat klinkt heel basaal, maar dat heeft grote impact. Er worden in onze hal verschillende andere sporten beoefend en harsvlekken in de zaal zijn dan echt een ding. Het schoonmaken na elke training en wedstrijd brengt aanzienlijke kosten met zich mee.”

‘Het team dreigde uit elkaar te vallen’

Degradatiekandidaat Overwetering besloot een paar maanden terug al dat het genoeg is geweest en vroeg vrijwillige degradatie aan. De Olstenaren zijn samen met Broekland ingedeeld in de westelijke hoofdklasse C, waardoor ze vrijwel iedere veertien dagen naar de andere kant van het land moeten reizen voor een uurtje handbal. Veel speelsters zien dat niet nog een seizoen zitten. „We hebben best lang gestreden om in de hoofdklasse te komen”, zei aanvoerster Shana Nijboer daar eerder over. „Op het idee van de groep om terug te gaan naar de eerste klasse kun je niet zomaar ja zeggen. Het team dreigde echter uit elkaar te vallen als we deze stap niet zouden nemen. Jammer, maar het plezier blijft voorop staan.”

Plezier boven prestatie

De langere reisafstanden, hogere kosten en extra tijdinspanning die spelen op hoger niveau met zich meebrengen, zijn voor de Sallandse clubs redenen om de sportieve ambities in de ijskast te zetten. Plezier boven prestatie dus. „Het klinkt misschien tegenstrijdig, want we zijn hartstikke fanatiek en willen elke wedstrijd winnen. Maar het is zo leuk in deze competitie met al die derby’s, we zijn bang dat plezier op een hoger niveau kwijt te raken,” besluit Heeten-speelster Dewi Tepperik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *